Használati útmutató a Mailvelope telepítéséhez és az e-mailek titkosításához

A Mailvelope telepítése

Ahhoz, hogy a Mailvelope-ot használhassa e-mailjei titkosítására, telepítenie kell a böngészőbe, amelyben megnyitja a postafiókját.

Ha Chrome böngészőt használ, a kiterjesztés telepítéshez kattintson ide, majd a felnyíló ablakban a Hozzáadás gombra.

Egy újabb ablak jelenik meg, melyben az Add extension gombra kell kattintania.

A telepítés után megjelenik a Mailvelope lakat ikonja a címsor mellett, a böngésző jobb felső sarkában.

Ha Firefox böngészőt használ, kattintson ide a kiterjesztés telepítéséhez, majd a címsorból lenyíló ablakban kattintson az Engedélyezés, azután a Telepítés gombra.

A telepítés után ebben a böngészőben is megjelenik egy lakat ikon a címsor mellett, a böngésző jobb felső sarkában.

Titkosító kulcsok létrehozása

A következő lépések mindkét böngészőben azonosak. A Mailvelope ikonjára kattintva lenyílik a menü.

Kattintson az Options gombra, ez az oldal fog megnyílni:

Itt kattintson a Generate key-re. Ezzel hozhatja létre a nevéhez és az e-mailjéhez tartozó egyedi kulcsokat (akár többet is különböző nevekkel és e-mail címekkel). A Mailvelope ezekkel a kulcsokkal titkosítja a gépén küldés előtt a mailjeit, illetve ezekkel oldja fel azokat, amiket titkosítva kap.

A Generate key megnyomása után megnyíló oldalon adjon meg egy nevet, az e-mail címet, amelyben használni szeretné a titkosítást, és egy kódot. Ezen a ponton figyeljen arra, hogy a megadott névvel és e-mailcímmel ne fedje fel magát, ha nem szeretné. A kódot jegyezze meg, ezzel fogja tudni feloldani az e-maileket, amiket titkosítva kap.

A Generate gomb feletti bepipált opció azt jelenti, hogy a nyilvános kulcsa a létrehozása után felkerül a Mailvelope kereshető kulcs-adatbázisába. Ez – ha az e-mail címben nem fedi fel magát – nem jelent kockázatot, de ki is pipálhatja a lehetőséget.

Ha a Mailvelope létrehozta az új kulcsot, a következő üzenet fog megjelenni az oldal alján:

Ezt követően a megadott e-mail címe fiókjába egy megerősítést kérő, titkosított üzenet érkezik a Mailvelope-tól. A levélben egy hosszú kódsort és egy lakat ikont talál. Kattintson rá a szövegtörzsre és a felugró ablakban adja meg azt a kódot, amit a kulcs létrehozásakor beírt.

A beírt kód alatt alapértelemezetten az a lehetőség van beállítva, hogy rövid időre jegyezze meg a rendszer. Ha ezt nem szeretné, vegye ki a pipát.

Ezután feloldódik az e-mail titkosítása. Kattintson benne a megerősítő linkre. Ezt követően megnyílik egy új oldal, amelyben a rendszer sikeres műveletet jelez, illetve megkapja a linket, amellyel megoszthatja a nyilvános kulcsát.

Titkosított e-mail küldése

Miután telepítette a Mailvelope-ot és létrehozott egy kulcsot, néhány gombnyomással küldhet titkosított üzenetet. Ha a postafiókjában a levélírásra kattint, az új mail szerkesztőfelületén megjelenik a kép jobb alsó sarkában látható ikon:

Ha rákattint, felugrik a Mailvelope szerkesztő ablaka, ami biztosítja, hogy a levélírás és a leírtak  titkosítása független legyen a mailszolgáltató felületétől.

Az Add recipient mezőben adja meg a címzettet (valamelyik vagy mindkét e-mail címünket, amit a titkosított e-mail elérhetőségeinknél feltüntettünk). Csak a megadott e-mail címről lesz feloldható a titkosított levele, és csak a fogadó saját kódjával.

Ebben az ablakban írja meg az e-mailt, majd nyomja meg az Encrypt gombot. Ezután a Mailvelope szerkesztő ablaka bezáródik, és a mailszolgáltatója e-mail szerkesztő felületén a kódolt üzenetet találja. A képen látható sárga nyílat a levél törlésére használhatja.

Némelyik böngészőben ezután még érdemes rákattintani a Címzett mezőre, mert csak ekkor jelenik meg a Mailvelope ablakában megadott cím, majd kattintson a Küldés gombra.

Titkosított fájl küldése

Ha az e-mailhez fájlt is szeretne csatolni, azt is titkosítsa. Ehhez a Mailvelope szerkesztő ablaka alján az Encrypt attachments linkre kell kattintania.

Ezután megnyílik a Mailvelope kiterjesztés fájl tallózó oldala:

Az Add gombra kattintva tudja hozzáadni a gépéről a fájlokat, amiket titkosítani szeretne. Egy fájl nem lehet nagyobb 20 megabájtnál. Figyeljen arra, hogy a fájlok neve a titkosítás után is megmarad a csatolmány neveként, ezért ha érzékeny információra utalnak, inkább nevezze át őket. Ezt követően a fájlok bekerülnek a fájl tallózóba, és megnyomhatja a Next gombot.

A következő ablakban meg kell adnia, hogy kinek titkosítja a fájlt, vagyis kinek lesz lehetősége a saját kódjával feloldani a titkosítást.

A címzettet vagy címzetteket a lenyíló listában találja, és az Add gombbal adhatja hozzá az engedélyezett személyek köréhez. A lenyíló listában csak azok szerepelnek, akiknek van nyilvános kulcsuk a Mailvelope rendszerében és azokat már importálta a saját Mailvelope felületére. Erről a Nyilvános kulcsok importálása részben olvashat.

A címzettek hozzáadása után kattintson az Encrypt gombra az oldal alján:

A következő ablakban a titkosított fájlokat lementheti a gépére a Save all gombbal. Ezeket a fájlokat kell majd csatolnia a titkos e-mailhez egyszerű csatolmányként.

Fogadóként a titkosított fájlok feloldása nagyon hasonló a titkosításhoz. A Mailvelope kiterjesztés oldalán a File Encryption fülre kattintva a Decryptiont kell választani és a gépről feltölteni a kapott titkosított fájlt. A Next gombra kattintva a rendszer kérni fogja a fogadó kódját, majd ennek megadása után letölthetővé válik az eredeti fájl.

Nyilvános kulcsok importálása

A címzettek nyilvános kulcsának importálását érdemes a fájlok titkosítása előtt megtenni. Ehhez a Key Management fülre kell kattintani, azon belül pedig az Import Keys gombra, ahogyan a következő képen látható:

A Key search alatti mezőbe írja be a fogadó nevét vagy e-mail címét, például a Közérdekvédelmi Központ titkosított e-mail küldésre megadott elérhetőségeit. Figyeljen arra, hogy a mező alatt a Key server keys.mailvelope.com legyen, majd nyomjon a Search-re.

Ha a fogadónak van nyilvános kulcsa, kódsorként megjelenik egy új fülön egy kulcs ikonnal.

Kattintson a kulcsra, majd az ezt követően megnyíló oldalon az Import gombra. Ha sikerült az importálás, a gomb alatt egy Succes üzenet jelenik meg, és ezután a fogadót kiválaszthatja feloldásra jogosult címzettként a fájljai titkosítása során.