Bejelentés

A korrupció elleni hatékony küzdelem csak akkor lehetséges, ha nem maradnak csendben azok, akiknek tudomásuk van korrupciógyanús visszaélésekről. Ha információja vagy bizonyítéka van olyan ügyről, amely gyaníthatóan közérdeket sért vagy közérdekű bejelentőként segítségre, jogi tanácsadásra van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba.

E-mail címünk

bejelentes@kozerdekvedelem.hu 

Biztonságosabb elérhetőségeink

Ha érzékeny információt küldene, inkább használja biztonságosabb, titkosított kommunikációt lehetővé tevő elérhetőségeinket. Ennek során mindig legyen nagyon óvatos. A kommunikációra ne használja például munkahelyi számítógépét vagy telefonját, és ne beszéljen senkinek a bejelentésről. 

Titkosított üzenet

A Signal nevű telefonos applikáción keresztül titkosított üzenetet és fájlt is küldhet nekünk.

A telefonszámunk: +36207797064

Az alkalmazás telepíthető Androidot használó telefonokra a Google Playről innen és iOS-t használó készülékekre az iTunesról innen, illetve ezt követően számítógépre és tabletre is letölthető.

A Wire nevű applikáción keresztül szintén küldhet nekünk titkosított üzenetet és fájlt.

A telefonszámunk: +36207797064

Ez az alkalmazás is telepíthető Androidot használó telefonokra a Google Playről innen és iOS-t használó készülékekre az iTunesról innen, illetve ugyancsak van számítógépre letölthető változata.

Titkosított e-mail

A Mailvelope az egyik legegyszerűbb és legismertebb titkosított e-mailezést lehetővé tevő alkalmazás. Szinte bármelyik mailszolgáltató felületére beépül, és néhány gombnyomással titkosíthatja vele a levelét. Ezzel a lehetőséggel anonim bejelentő maradhat, ha figyel arra, hogy a névben és e-mail címben, amit az alkalmazásban használ, nem árul el magáról információt. Részletes használati útmutatót ezen a linken talál.

A titkosított e-mail küldés ebben az esetben az úgynevezett végpontok közötti titkosítást (end-to-end encryption) jelenti. Úgy működik, hogy a telepített szoftver már a küldő eszközén kódolja az e-mailt és a fájlokat, amiket csatolni szeretne, és a titkosítás csak a másik végpont, a fogadóként megadott címzett saját kódjaival oldható fel. A közvetítő csatornát biztosító szolgáltató nem lát bele az üzenet tartalmába, ellentétben a hagyományos mailszolgáltatón keresztül küldött nem titkosított e-mailekkel. A titkosítás után a mailszolgáltatója és a Mailvelope is csak azt a kódsort láthatja, amit egyedül a fogadó tud feloldani.

Elérhetőségeink és azonosítóink a következők:

Máriás Leonárd

E-mail: marias.leonard@kozerdekvedelem.hu

Nyilvános kulcs

Szilágyi Péter

E-mail: szilagyi.peter@kozerdekvedelem.hu

Nyilvános kulcs

Ha már telepítette a Mailvelope alkalmazást, a nyilvános kulcsainkra kattintva könnyedén hozzáadhat minket titkosított e-mailjei lehetséges címzettjeinek listájához.

Titkosított fájlok küldése

A Tor böngésző (letöltéséhez kattintson ide) és az Onionshare program (letöltéséhez kattintson ide) együttes használatával a weben titkos helyről oszthat meg velünk akár nagy méretű fájlokat is. A Tor anonim böngészést tesz lehetővé, és segítségével rejtve marad, hogy honnan osztja meg a fájlt (ugyanis nem közvetlenül, Magyarországról kapcsolódik az internetre, hanem IP-címek során keresztül, amelyek különböző országokban vannak).

A Tor és az Onionshare letöltése után nyissa meg a két programot. Adja hozzá a megosztani kívánt fájlokat az Onionshare felületéhez az Add gombbal vagy a fájlok odahúzásával a program ablakára, majd nyomja meg a Start sharing gombot. Várjon, amíg a program elvégzi a műveletet.

Ezután megjelenik egy véletlenszerűen létrehozott cím, amin keresztül csak Tor böngészővel tölthető le a fájlja, és csak az tudhat róla, akivel megosztja a linket. A link másolásához nyomja meg a Copy URL gombot az Onionshare ablakában, és a linket küldje el nekünk biztonságos csatornán (Signalon, Wire-en vagy titkosított e-mailben). Miután megkaptuk a fájlt, megosztását le is állíthatja a Stop sharing gomb megnyomásával.

Posta

Papíralapú dokumentumokat postán is érdemes feladni, ez az információküldés biztonságos megoldásának számít. A legbiztonságosabb viszont, ha egyenesen a postaládánkba dobja a küldeményt.

Címünk:
1118 Budapest, Villányi út 89., Magyarország